Co je to krácení pojistné události?

Moderátor: Odborní poradci

Zamčeno
Brouwe
Příspěvky: 51
Registrován: 09.11.2011 21:03
Počet měsíců bezeškodního průběhu: 0
Bydliště: Středočeský kraj
Kontaktovat uživatele:

Co je to krácení pojistné události?

Příspěvek od Brouwe »

Krácení odškodného je nový trend jak se pojišťovny snaží ušetřit na pojistných událostech. V případě, že Vás nabourá někdo, kdo bude mít nevhodné (zpravidla levné) povinné ručení můžete téměř předpokládat, že se bude jeho pojišťovna snažit krátit Vaši pojistnou událost. Vy jako poškozený budete pak vymáhat své peníze jak na pojišťovně tak nepřímo na viníkovi.

Pojišťovny téměř ve všech případech vyplácí pojistné hned jak je přistoupeno k soudnímu řešení.

Jakožto vlastníkovi takové pojistky se Vám může stát, že budete zapleten do takové táhnoucí se a často právně řešené pojistné události. Odpovědnost za škodu je na viníkovi a na jeho sjednaném povinném ručení. Stojí za uvážení jestli skutečně stojí za tyto problémy ušetřit 500Kč ročně.
kraceni_pojistek_od_pojistovny.jpg
Jak krácení probíhá
Odpověď je jednoduchá. Pojišťovny jsou dle zákona povinny hradit skutečnou škodu. Musí uhradit takové náklady, které odpovídají "běžné" ceně konkrétního úkonu nebo náhradního dílu. Krácením se pojišťovny brání proti strategii některých servisů a nehodových služeb nabízejících opravu a půjčení náhradního vozidla za přemrštěné ceny, neodpovídající skutečné tržní hodnotě. Tyto firmy podle pojišťoven hřeší na fakt, že klient spoléhá na pojišťovnu a nestará se, kolik co stojí. Nicméně pojišťovny to takto zkouší i při běžných cenách. Jednoduše spoléhají na Váš minimální odpor proti rozhodnutí kolosu jako je pojišťovna.

Jak krácení předcházet:
Ponechání výběru servisu či nehodové služby jen na rozhodnutí poškozeného. Je jen na Vás zda zvolíte kvalitní nehodovou službu nebo popřípadě nekvalitní nehodovou službu, která způsobí další problémy. Pravdou také zůstává to, že v České republice není běžné a normální se proti nespravedlivým rozhodnutím bránit a na to také pojišťovny hrají. Z jejich strany jde jenom o pokus jak více vydělat a buď to projde a nebo ne.

Zamčeno

Zpět na „Povinná ručení - POV“