Jak pojistit garáž i se vším, co se uvnitř skrývá?

Co se děje kolem Škoda-Auto.

Moderátoři: BigBang, Majk

Odpovědět
Uživatelský avatar
admin
Administrátor
Příspěvky: 123
Registrován: 06.10.2008 23:25
Počet měsíců bezeškodního průběhu: 0
Bydliště: Praha

Jak pojistit garáž i se vším, co se uvnitř skrývá?

Příspěvek od admin »

Dokázali byste bez váhání odpovědět na otázku, co všechno máte doma v garáži? Nejspíše v ní budete parkovat auto, že? Ale co dál? Garáž totiž bývá často místem, kam se ukládají mnohé více či méně (ne)potřebné předměty. Někdo v ní má pečlivě složené nářadí a kutilské potřeby, jiní zase sportovní výbavu na zimu i na léto: kola, koloběžky, tenisové rakety, lyže, brusle. Garáž se zkrátka hodí.
82889-pojisteni-majetku-pojisteni-garaze.jpg
A když už tedy garáž spolehlivě pečuje o váš majetek a chrání ho před nepřízní počasí i nevítanými hosty, nestálo by za to ochránit také ji samotnou vhodným pojištěním? Na co ale při pojištění garáže nezapomenout? A na jaké otázky si předem odpovědět?

Garáž v domě, nebo mimo něj?

Je-li garáž přímo součástí vašeho domu, pak se na ni bude také vztahovat pojištění nemovitosti, které máte sjednáno. Pojištění se totiž obvykle týká jak trvale obývané části domu, tak vedlejších objektů, mezi něž garáž patří.
Proto také v situaci, kdy byste se rozhodli přistavět novou garáž k domu teprve dodatečně, je třeba tuto skutečnost zohlednit. Nezapomeňte tedy obratem své stávající pojistné smlouvy aktualizovat, aby odrážely reálný aktuální stav hodnoty nemovitostí.
Využíváte-li naopak jako garáž samostatně stojící objekt mimo pozemek vámi obývané nemovitosti, bude nezbytné pojistit ji zvlášť. V tom případě věnujte pozornost především rozsahu pojistných rizik a dejte si pozor zejména na to, aby pojištění pokrývalo nejen všechny přírodní živly, požár a výbuch, ale také například škody vzniklé na garáži v důsledku vandalismu či vloupáním.

Co všechno je v garáži?

Pojistit je ovšem dobré rovněž věci, které se v garáži nacházejí. Nezáleží na tom, zda máte v garáži uklizeno či nikoli, ale pojistit byste měli pokud možno všechno, co v ní máte! Hodí se proto udělat si pořádek alespoň v tom, co všechno v garáži uchováváte. Častokrát se navíc může jednat o poměrně cenné předměty, například novou sekačku na trávu či sadu golfových holí.
I v případě pojištění majetku uloženého v garáži budete mít výhodu v situaci, pokud se garáž nachází v rámci vašeho domu a stojí na stejném pozemku. Budete totiž ve většině případů moci využít vámi uzavřeného pojištění domácnosti, které opět – podobně jako u pojištění nemovitého majetku – zahrnuje také tento typ vedlejších prostor.
Při uzavírání pojistné smlouvy proto nezapomeňte zohlednit rovněž majetek uložený v prostorách garáže a započítejte ho do celkové ceny všech pojištěných movitých věcí v rámci celé vaší domácnosti.
Pokud pojišťujete samostatně stojící garáž, bude třeba pojištění movitých věcí zahrnout do pojistné smlouvy například formou připojištění.

Nepojištěné auto v pojištěné garáži?

Pojištění majetku ani pojištění domácnosti se ovšem nevztahuje na objekt, který garáži obvykle dominuje a zabírá v ní nejvíce místa. Automobil či motocykl je třeba pojistit samostatně, neboť jeho případné odcizení by pojištění domácnosti nekrylo, ani pokud by se na prostor garáže vztahovalo.
Pojistit vozidlo proti odcizení a dalším rizikům přitom není komplikované. Výborně poslouží tradiční produkt, který by neměl chybět u žádného motoristy: havarijní pojištění, které ochrání vozidlo na cestách i při odpočinku doma v garáži.

Odpovědět

Zpět na „Novinky & Tiskové zprávy“